Har du F-skatt?

Ja, det har jag.

Hur gör vi med betalning?

Betalning för fotograferingen sker när ni kommer för att fotas. Jag tar helst betalning via Swish, men banköverföring eller kontant går också bra. Fotoprodukter faktureras i samband med leverans.

Reseersättning

Jag fotar gärna utanför Mora Kommun, reseersättning tillkommer då med 18.50kr/mil.

Vad händer när vi bokat en tid?

Ni kommer hem till mig, då jag har studio i hemmet. Det finns även utrymme utanför studion att t ex titta på TV, fika eller underhålla syskon när ett barn fotas. Inom 2 veckor får ni en länk med 25-30 redigerade foton på en länk där ni väljer ut era 8 st favoriter. Jag gör därefter en slutredigering av fotona. Från fotografering till ni har de digitala bilderna bilderna tar ca tre veckor.

Ni har möjlighet att beställa en stor variation av fotoprodukter hos mig som håller en hög kvalitet. 

Kommer du använda foton på internet?

Jag ställer frågan till kund när fotona är levererade. Jag blir alltid jätteglad om jag får använda foton på t ex Facebook men respekterar självklart om man inte vill det. Jag nämner aldrig namn eller taggar mina kunder om vi inte kommit överens om det.

Era foton sparas 1 år hos mig och ni har möjlighet att efterbeställa produkter under detta året. Det gör ni då till aktuell prislista.

Hur lång tid tar en fotografering?

Det beror på vad det är för fotografering vi ska göra. När det är barn som ska fotas så blir det ofta pauser då de ledsnar ganska fort. Är det bebisar så blir det ännu fler pauser då de vill kramas, äta eller bajsa för att sedan vara igång igen. Jag är väldigt petig och det kan dröja innan jag känner att jag fått de bilder som jag vill att ni ska ha. En fotografering tar oftast 1-2 timmar. En nyföddfotografering tar minst 2 timmar.

Vad ska vi ha på oss?

Ni ska ha något som ni trivs i! Försök att undvika många olika färger och mönster om ni är flera som ska fotas. Det är t ex bra att ha färger i ungefär samma färgskala, t ex beige, ljuslila och ljusblå. Kameran gillar ljusa och enfärgade kläder närmast ansiktet. Det finns även tid för ombyte.

Ska vi ta med något?

Det är helt ok att ta med någon rekvisita som ni vill ha med i bilderna. Vi hinner också med klädbyten. Ta gärna med något som håller uppe blodsockret då det ibland kan bli långa fotograferingar.

Har du någon rekvisita?

Ja, jag har olika bakgrunder samt en del rekvisita som bäst passar för bebis och barnfotografering. Det finns även långklänningar för gravidfotografering och kläder att låna för nyfödd upp till 1 år. Till Smash the Cake finns kläder att låna. Fråga mig vid bokning.

Vad är skillnaden på lågupplöst och högupplöst?

En lågupplöst digital bild är fin på skärm, telefon, sociala medier men skulle man framkalla en sådan blir den suddig. Det syns inte på datorn/telefonen att den är lågupplöst, detta märks endast vid framkallning.

En högupplöst digital bild är lika fin på skärm som en lågupplöst men går även att framkalla i större format, oftast upp till 70x100 cm. 

Jag vill ha alla foton högupplösta, går det?

Ja, det går bra. Se min prislista för detta alternativ.

Vad är det som kostar?

Att fotografera är min stora passion, men det ligger även en del arbete bakom varje fotografering.  Innan en fotografering gör jag tekniska förberedelser och studion förbereds för just er fotografering. Efteråt är det uppladdning, urval och redigering som tar mest tid. Varje bild redigeras enskilt i Photoshop och Lightroom. När ni valt foton sker en ytterligare finjustering av varje bild.

Förutom det som händer före och efter så är min utrustning såklart en kostnad. Jag behöver t ex ha två kameror i ungefär samma kvalitet, för man vet aldrig om ena kameran lägger av mitt under en fotning, om det händer under en bröllopsfotografering finns det inget som kan rädda den situationen. Erfarenheten jag har fått har tagit många timmar av fotande, YouTube, Google, fotokurser på nätet, Photoshop-testning och frågestunder med andra fotografer. Så det ligger ett antal fler timmar bakom varje fotning än själva studiostunden, vilket såklart är en självklarhet. 

Fraktkostnad

För större produkter än brevstorlek tillkommer den faktiska fraktkostnaden, denna varierar  från order till order.